Beställa nytt pass? Här är allt du behöver veta

Att beställa ett nytt pass kan kännas som en oöverstiglig uppgift, men det behöver inte vara det. Här är allt du behöver veta för att ansöka om ett nytt pass.

Vad är ett pass?

Ett pass är ett officiellt dokument som bekräftar en persons identitet och nationalitet. Det används för att resa internationellt och fungerar som ett bevis på att personen har tillstånd att lämna sitt hemland.

Vem behöver ett pass?

Alla som planerar att resa internationellt behöver ett pass. Det gäller oavsett om man ska resa för nöjes skull eller i affärssyfte. Även barn behöver ett eget pass.

Hur ansöker man om ett pass?

För att ansöka om ett pass behöver man först fylla i en ansökningsblankett. Denna går att hämta på polisens hemsida eller på en polisstation. Därefter bokar man en tid för att lämna in ansökan och ta ett foto. Vid besöket på polisstationen behöver man även legitimera sig med en giltig id-handling.

Vad kostar det att skaffa ett pass?

Kostnaden för att skaffa ett pass varierar beroende på ålder och hur snabbt man behöver passet. För vuxna kostar det cirka 400 kronor för ett vanligt pass och 1 000 kronor för ett expresspass. För barn under 18 år kostar ett vanligt pass 200 kronor.

Hur lång tid tar det att få ett nytt pass?

Normalt tar det cirka en vecka att få ett nytt pass. Om man behöver passet snabbare kan man ansöka om ett expresspass som utfärdas inom två arbetsdagar. Detta kostar dock extra.

Vad ska man tänka på inför resan?

Innan man reser är det viktigt att kontrollera att passet är giltigt under hela resan och att man har de eventuella visum som krävs. Dessutom bör man ta en kopia av passet och förvara separat från originalet. Om man förlorar passet är det betydligt lättare att få en ersättning om man har en kopia.

Vad gör man om man förlorat sitt pass?

Om man förlorar sitt pass ska man omedelbart kontakta polisen för att anmäla det som borttappat. Därefter kan man ansöka om ett nytt pass, vilket görs på samma sätt som vid vanlig passansökan. Det är dock viktigt att man tar med sig en kopia på sin anmälan om det förlorade passet.

Att skaffa ett nytt pass behöver inte vara svårt. Genom att följa ovanstående steg kan man enkelt och smidigt ansöka om ett nytt pass.